На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Журналісти збирали гриби в хащі, дивилися, як їх вирощують у фермерському господарстві та ласували ними в знаменитій перечинській "Підкові"

На Перечинщині ходили на гриби по-журналістськи (ФОТО)

Погожого ясного суботнього ранку невеликий бус, забитий ужгородськими «дітьми асфальту», вирушив на мальовничу Перечинщину відкривати грибний сезон.

 Журналісти – народ доволі непунктуальний, тому на місце грибного збору прибули тоді, коли досвідчені грибники вже поверталися із повними кошиками. Поглянули один на другого і зрозуміли, що ми – типові «варошські» збирачі – в кросівках чи лакованих черевиках, джинсах і світлих куртках, тим часом як місцеві мешканці вирушили на пошуки переважно у темному робочому одязі, ґумових чоботах та кепках-панамах. Ініціатор «вигулу» журналістської братії по перечинському лісі, власник ресторану-корчми «Підкова» Михайло Барник пояснив, де і як краще збирати врожай, і відпустив нас на 2 години негласних змагань – хто назбирає більше їстівних грибів. На жаль, не всі дотримались однієї із вказівок досвідченого грибника не «гойкати» у лісі, щоб не сховались грибочки, за що і поплатились напівпустими кульками та кошарками. Комусь пощастило повернутись із чималим їстівним врожаєм, а хтось гріб усе, що бачив, а при колегах змушений був половину зібраного викинути. Та всі залишилися задоволені – якщо і не назбирали на всю зиму запасів, то отримали досвід для наступного грибування та масу позитивних вражень від прогулянки осіннім лісом. Ще й дізналися від пана Михайла, як виготовляти справжню гуцульську ялинівку.

Тим, кому не щастить на грибний врожай чи ліньки дертися крізь кущі вгору-згори у пошуках їстівних шапочок, а поласувати цими дарами природи ой як хочеться, корисною була екскурсія на ферму у с. Зарічево, де вирощують гливи. На власні очі, вуха і смакові рецептори ми переконалися, що цей вид грибів можна споживати навіть сирим (уже дві доби пройшло після такої «дегустації», а організм у повному порядку), або ж, створивши відповідні умови, вирощувати у підвалі. Власники скаржаться, що не завжди вдається реалізувати весь товар, бо наші споживачі ще не звикли до такого делікатесу. Щоб заохотити вас його скуштувати, скажу лише, що гливи містять багато білка, клітковини, мінеральних речовин, вітамінів і є в 4 рази менш калорійними, ніж м’ясо. І за смаком не поступаються білим грибам, навіть у сирому варіанті. Варіант не для екстремалів – засолені гливи з приправами та прянощами.

Завершення грибного полювання журналістів було не менш смачним та веселим – Михайло Барник влаштував міні-свято у «Підкові». Усі пропоновані страви були на грибну тематику. Пан Михайло навіть пожартував, що якщо бажаємо десерт, то це буде грибне морозиво. Але цього разу сміливців скуштувати таку екзотику не знайшлося.

Михайло Барник з дружиною поділилися невеликим секретом – планують наступного року влаштувати фестиваль грибів під час одного з сезонів. Перечинщина багата на такий врожай, досвідчені шукачі грибні маршрути можуть напам’ять хоч посеред ночі показати, а туристам безперечно буде цікавою така місцева атракція. Та що там туристам, навіть ліниві «варошські» журналісти не проти, щоб їх тицяли носом у грибні місця.

Вероніка Брудка, Закарпаття онлайн

07 жовтня 2012р.

Теги: гриби, Підкова, Барник

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:10
На Закарпатті затримали організаторів нелегального переправлення Фото новина
16:48
/ 1
На Закарпатті через спеку зійшли з рейок три вагони пасажирського поїзда Фото новина
15:48
Водій із Закарпаття став учасником масштабної ДТП на Львівщині Фото новина
14:37
Румунські рятувальники знайшли українця, який чотири доби провів у горах без води Фото новина
12:17
«Укрзалізниця» запускає новий поїзд Кропивницький – Закарпаття
11:09
У Мукачеві поліція затримала підозрюваного у переправленні військовозобов’язаних Фото новина
09:17
На війні з рф поліг захисник Михайло Грін із Солотвина Фото новина
08:30
/ 19
Після полонини Рівна краматорські "релоканти" беруться знищити вітряками Верховинський Вододільний хребет Фото новина
01:28
/ 1
Жінки, які захищають Карпати. Ч.1. Адвокатка Наталія Майстренко про полонину Рівну Відео новина
18:12
Американський волонтер Джосем Міллер відзначений нагородою на Закарпатті Фото новина
16:44
Біля Ужгорода двоє на самокатах намагалися незаконно перетнути кордон зі Словаччиною Фото новина
15:48
/ 3
Серед звільнених сьогодні з полону - боєць 128-ї Закарпатської бригади Фото новина
14:43
/ 8
Син депутата Закарпатської облради вийшов із СІЗО під 10 млн грн застави Фото новина
14:07
/ 9
Закарпатські прокурори передали сучасні FPV-дрони бійцям 128-ї бригади Фото новина
12:44
/ 1
Посол Бельгії в Україні відвідав Свидовець і закликав зберегти унікальні гори Фото новина
12:06
На Рахівщині врятували двох туристів, які заблукали поблизу гори Туркул
09:37
/ 5
Навчальний політ БпЛА в Ужгороді допоміг виявити пожежу Фото новина
08:38
Закарпатські патрульні повернули додому 70-річного чоловіка, який заблукав уночі Фото новина
18:18
/ 2
На війні з росією поліг Віктор Гранковський із Широкого на Берегівщині Фото новина
17:42
/ 2
На Закарпатті прикордонник допомагав ухилянтам перетнути кордон Фото новина
15:43
/ 1
На Закарпатті в електромобілі знайшли арбалет зі стрілами Фото новина
15:03
На Закарпатті оштрафували ексочільницю МСЕК за приховану землю вартістю 16 млн грн
14:08
На Закарпатті затримали працівника депо, який віз ухилянта до кордону тепловозом Фото новина
13:36
/ 1
У Мукачеві попрощаються з полеглим військовим Олегом Рабчуком Фото новина
12:43
/ 2
На Закарпатті затримали 26-річну жінку за переправлення військовозобов’язаних Фото новина
» Всі новини