Вчені США з'ясували секрет привабливості солодощів і шкідливої їжі

Вчені зі США з'ясували, що певна частина мозку змушує людей без міри їсти солодощі, зокрема, шоколад, або віддавати перевагу "некорисній їжі", – повідомляє "Корреспондент.нет"

Вчені США з

 

У результаті експерименту, який проводився на мишах, учені виявили, що частина мозку, яку раніше пов'язували з функціями руху, реагує на "харчові подразники", беручи участь у хімічних реакціях, схожих з реакцією організму на опіум.

"Це означає, що мозок має більш великі ділянки, змушують людей з надлишком вживати "їжу-винагороду", ніж вважалося раніше. Це може бути причиною надспоживання, з яким ми стикаємося сьогодні", - цитуються в повідомленні видавничої групи Cell Press слова співробітниці університету Мічигану Олександри Ді Фелічеантоніо (Alexandra DiFeliceantonio).

Команда дослідників зробила відкриття, даючи мишам препарат, що доставляється відразу в область мозку під назвою неостріатум (нова частина смугастого тіла півкулі великого мозку). В результаті ці тварини з'їдали вдвічі більше шоколадних драже, ніж зазвичай.

Одночасно вчені зафіксували зростання енкефалінів (нейропептид з морфіноподібною дією) в тій же мозкової області, коли пацюки починали їсти шматочки їжі, вкриті цукровою глазур'ю, як і шоколадні драже.

Як зазначають вчені, це не означає, що енкефаліни або подібні речовини змушують мишей більше любити шоколад, а їх відкриття свідчить про те, що хімічні речовини в головному мозку збільшують бажання і прагнення мишей їсти цукерки.

Висновки вчених викрили нову, несподівану роль неостріатуму, оскільки ця область переважно асоціювалася з функціями руху. На думку дослідників, їхня знахідка допоможе пролити світло і на проблему надмірного вживання людьми "шкідливої ​​їжі".

"Та ж область мозку стає активною у гладких людей, коли вони бачать їжу, або у наркоманів, коли вони бачать наркотики. Це означає, що цей нейропередавач може призводити до деяких форм надспоживання і розладів харчової поведінки у людей", - говорить провідний автор дослідження.

Вчені сподіваються просунутися далі і розслідувати пов'язаний феномен, коли людина, яка проходить повз улюблений фаст-фуд, відчуває раптове бажання зупинитися і скуштувати "шкідливу їжу".

21 вересня 2012р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Різне

11:46
Душові кабіни: комфорт, що щодня працює на вас
11:39
Сауни Києва: де найкращий пар і чисті парні — перевірено редакцією
11:35
У Дніпрі збільшиться кількість камер спостереження
21:14
Одяг для новонароджених - що потрібно найперше
12:47
Професія ріелтор та її перспективи в Україні
09:09
Що робить бренд Парош популярним серед українських модників
07:46
/ 3
ВР не підтримала правку про масову забудову Карпат вітряками
06:41
Уряд визначив критерії держав, з якими може бути спрощений порядок набуття громадянства України
20:02
Ортопедичні матраци для комфортного сну та їх особливості
19:57
Які види комерційної нерухомості зараз найприбутковіші
21:32
Скляні огорожі - чому це топовий вибір
21:23
Чоловічі кросівки Nike і як їх класно поєднувати з одягом
20:39
Ґрунтовка для стін: навіщо потрібна та як правильно використовувати
17:34
/ 1
Додому повернулися українські захисники та цивільні з російського полону Фото новина
17:09
Світло й настрій: як жалюзі формують самопочуття
09:13
1 жовтня – День захисників та захисниць України
14:33
Spanish Life названо найкращим агентством нерухомості в Іспанії для українців — розбираємося, чому
09:27
/ 3
МЗС відповіло угорському посадовцю, який пропонував Україні віддати території задля миру
12:48
Мийка високого тиску Мӓchtz - чому це найкращий вибір
22:35
Чому на FPV-дронах дедалі частіше використовують оптоволокно
22:17
Чи можна виявити проблеми серця ще до симптомів через ехокардіографію
22:14
Культові сумки Bottega Veneta
10:32
Трамп розкритикував путіна, заявивши, що повільна окупація України шкодить репутації росії
21:49
Чоловіків від 25 до 60 років, які не стояли на обліку, поставлять на нього автоматично – Міноборони
20:02
Модульні укриття - переваги використання
» Всі новини