Вчені США з'ясували секрет привабливості солодощів і шкідливої їжі

Вчені зі США з'ясували, що певна частина мозку змушує людей без міри їсти солодощі, зокрема, шоколад, або віддавати перевагу "некорисній їжі", – повідомляє "Корреспондент.нет"

Вчені США з

 

У результаті експерименту, який проводився на мишах, учені виявили, що частина мозку, яку раніше пов'язували з функціями руху, реагує на "харчові подразники", беручи участь у хімічних реакціях, схожих з реакцією організму на опіум.

"Це означає, що мозок має більш великі ділянки, змушують людей з надлишком вживати "їжу-винагороду", ніж вважалося раніше. Це може бути причиною надспоживання, з яким ми стикаємося сьогодні", - цитуються в повідомленні видавничої групи Cell Press слова співробітниці університету Мічигану Олександри Ді Фелічеантоніо (Alexandra DiFeliceantonio).

Команда дослідників зробила відкриття, даючи мишам препарат, що доставляється відразу в область мозку під назвою неостріатум (нова частина смугастого тіла півкулі великого мозку). В результаті ці тварини з'їдали вдвічі більше шоколадних драже, ніж зазвичай.

Одночасно вчені зафіксували зростання енкефалінів (нейропептид з морфіноподібною дією) в тій же мозкової області, коли пацюки починали їсти шматочки їжі, вкриті цукровою глазур'ю, як і шоколадні драже.

Як зазначають вчені, це не означає, що енкефаліни або подібні речовини змушують мишей більше любити шоколад, а їх відкриття свідчить про те, що хімічні речовини в головному мозку збільшують бажання і прагнення мишей їсти цукерки.

Висновки вчених викрили нову, несподівану роль неостріатуму, оскільки ця область переважно асоціювалася з функціями руху. На думку дослідників, їхня знахідка допоможе пролити світло і на проблему надмірного вживання людьми "шкідливої ​​їжі".

"Та ж область мозку стає активною у гладких людей, коли вони бачать їжу, або у наркоманів, коли вони бачать наркотики. Це означає, що цей нейропередавач може призводити до деяких форм надспоживання і розладів харчової поведінки у людей", - говорить провідний автор дослідження.

Вчені сподіваються просунутися далі і розслідувати пов'язаний феномен, коли людина, яка проходить повз улюблений фаст-фуд, відчуває раптове бажання зупинитися і скуштувати "шкідливу їжу".

21 вересня 2012р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Різне

13:22
Дитяче взуття онлайн: як обирати, щоб не прогадати
22:01
Що треба знати про ламінат
20:17
Канадські монети та їхні особливості
20:12
Чим відрізняється терапевт від сімейного лікаря
19:07
Словаччина отримала €101 млн і фіцо вже підтримує вступ України в ЄС
05:42
Президент Словаччини готує скасований у січні візит в Україну
17:43
/ 3
фіцо: Словаччина не має підстав страждати через Україну
15:28
Чому ми боїмося просити допомоги: психологія сорому і онлайн-консультації
23:44
Авто з Європи vs. авто із США: що краще для українського ринку
06:44
Ізраїль атакував Іран
18:22
Гінгівіт у дітей: як батьки можуть розпізнати перші симптоми
17:33
ЄС презентував "рішучіший" пакет санкцій проти росії
03:56
Консультація психолога онлайн: 5 аргументів "за"
03:52
Особливості вибору годівниці для свиней
18:50
Рішення для котеджів: комфорт, тепло й естетика в кожному елементі
21:12
Безпека та естетика: чому сучасні господарі обирають паркан Ранчо
20:58
Як заощадити на купівлі бітумної черепиці?
19:58
Зоомагазин, що став домом для хвостиків: чому Petropolis вибирають з серцем?
19:57
Роликові ковзани проти скейтборду: що обрати для активного відпочинку?
18:25
Обираємо запчастини до пральної машини правильно: три критерії, які стануть у нагоді
23:57
Чому вибір бойлера онлайн має бути обдуманим і без поспіху
23:51
Військовий адвокат: які завдання вирішує та коли він потрібен?
23:15
Єврокомісія пригрозила угорщині через закон про боротьбу з незалежними медіа
23:43
Опитування: в угорщині опозиція обганяє партію орбана за рік до виборів
23:24
Половина угорців невдоволені правлінням орбана – опитування
» Всі новини