Як розповів міський голова Мукачева Золтан Лендєл, «ми маємо великі фестивалі, які проводяться у місті впродовж року, приваблюючи туристів. Однак, листопад у плані фестивалів «провальний», а якщо ми хочемо розвивати туризм, запрошувати туристів, для цього недостатньо лише мати гарне місто. Так і виникла ідея проведення Дня Святого Мартина – ініційована групою ентузіастів з Ужгорода UNgANG, підтримана почесним громадянином Мукачева Віктором Балогою і міською владою», – розповів Золтан Лендєл.
За його словами, вже є відповідне розпорядження щодо проведення свята «на постійній основі», щорічно. Кошти на його проведення намагатимуться залучати переважно від меценатів, орієнтовний кошторис складає 100 тис. грн.
Наразі, розповів міський голова Мукачева, вже готовий приблизний сценарій свята, який передбачає дегустацію молодих вин, театралізовані тематичні виступи за участі театралів, дитячі змагання на кращий ліхтарик (ліхтарики є символом святкувань Днів Святого Мартина в усьому світі – авт.), зроблений власноруч.
«До участі у святкуваннях планується залучити кілька тисяч діток, вже є домовленості, що кожній дитині буде роздано по півкілограма цукерок. Для дорослих передбачена дегустація молодих вин. Я сам роблю вино, і, хоч маю його не так багато, все ж пожертвую на свято бочку вина, яку, за традицією, потрібно виливати на землю: це – подяка землі за гарний врожай», – розповів Золтан Лендєл. Оскільки ж у легендах про Святого Мартина постійно згадуються гуси, то організатори використають і цей момент – на святі чи не головною стравою будуть запечені з яблуками гуси та гусячі шкварки, які стануть достойною закускою для дегустації.
Розповів міський голова Мукачева і про ідею виробництва у місті шоколаду, «присвяченого» Святому Мартину. Вироблятимуть шоколад у замку Паланок, де буде облаштовано музей шоколадних скульптур і майстерня шоколаду: «В окремій кімнаті виготовлятимуть шоколадки, присвячені Святому Мартину… Ми не копіюємо Захід, але чому не перебрати у них хороші і розумні традиції? Наприклад, в Австрії в кожній шоколадній майстерні виготовляють шоколадного Моцарта...».
Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн