Місцеві мешканці розповідають, що ще у 1950-х роках чи не на кожному подвір'ї у селі стояли спеціальні великі печі, в яких випікали хліб та інші продукти. Це так звана "бубош-кеменце" (горбата піч). Одну з таких спорудили на полі, де вирішили провести фестиваль.
Для приготування "переца" потрібні пшеничне борошно, молоко, яйця і дріжджі. В залежності від сорту роблять їх або солодкими або соленими. У Астеї найчастіше пекли солодкі. Колись це був єдиний вид заробітку для багатьох мешканців села.
На фестивалі маленький "перец" коштував 5-7 гривень. Готували також смачні гамбовці з сливовим лекваром.
До речі, крендель має цікаву історію. В багатьох країнах, зокрема Німеччині, його називають "брецель" - від латинського слова bracellus ("браслет"). У середні віки виготовляти їх простому люду не дозволялося. Готували кренделі при монастирях, надавали виробу з тіста містичне значення - три отвори символізували Трійцю.
Фото автора